CASTERS MAKEN
Caster is de Engelse benaming voor een verpopte made. Het verkrijgen van casters is misschien makkelijk, een made popt nu eenmaal vanzelf. Het echt kweken van casters is een hele kunst.
Om kwalitatief goede casters te maken, moeten de maden geschikt zijn om te poppen. En dat lang niet alle maden goed poppen, heeft u ongetwijfeld al meegemaakt. Wie heeft niet een keer veel vieze vellen in zijn madenbak gehad.
Een verse made is te herkennen aan zijn eigen versheidvlekje. Het zwarte puntje dat op en neer gaat, is de voedselvoorraad van de made en verraadt ons zijn ouderdom en dus ook hoelang het duurt voordat hij gaat vercasteren. Hoe groter dit versheidvlekje is, hoe verser de made. Let hier goed op bij aankoop van maden, geen vlekje dan heeft u te maken met zeer oude maden. Het vissen met verse maden is attractiever dan met oude, let daar maar eens op.
Om goede casters te kweken dienen de maden op de juiste tijd te worden gekocht of op het juiste moment uit de koelkast te worden gehaald. En ook dan blijft het moeilijk om het juiste tijdstip van vercasteren te voorspellen; natuurlijk spelen ouderdom van de made en de temperatuur een hele belangrijke rol.
Wanneer u op een bepaald moment casters wil gebruiken, dan zult u ruim 1 week van tevoren de verse maden moeten gaan kopen.
We starten met het schoonmaken van de maden.
De maden zeven om zo het grove vuil en de vellen te verwijderen.
De maden worden nu in een madenbak gedaan, waaraan we houtzaagsel toevoegen.
De maden moeten regelmatig vochtig gehouden worden, door wat water toe te voegen. Bij te droog zaagsel ontstaan kromme en gevlekte casters. Dan wordt de bak met maden op een plek met een normale temperatuur gezet.
Bij het ontstaan van de eerste casters, starten we met afzeven. Komt het proces goed op gang, dan dient er regelmatig te worden afgezeefd. Het proces kan worden geremd, door de maden in de koelkast te plaatsen.
Als alles goed gaat, ontstaan prachtige lichtbruine casters. Dan kunnen ze het best worden bewaard in een emmertje met deksel en onder water. Ververs het water regelmatig en plaats het emmertje in de koelkast. Bij regelmatige verversing eens in de drie dagen, gaan de casters zeker twee weken mee.
Let er wel op een zwart gekleurde caster blijft drijven, maar is daardoor zeker niet waardeloos. Vaak zijn het deze zwarte casters die op dagen dat de vis moeilijk aast, juist de vis tot bijten doen verleiden.
Casters zijn werkelijk een fantastisch aas, zeker voor de wat grotere vis. Het kan daarbij soms helpen om de caster licht uit te knijpen aan de haak, hier door wordt het aas extra attractief. Het bijvoeren met enkele handjes casters is ook zeer succesvol. Veel van u gebruiken de caster waarschijnlijk ten onrechte nog niet als aas. Door het aas een aantal keer te gebruiken verkrijgt u vanzelf vertrouwen in het aas en u zult zien u vangt grotere vissen.
DE BICKEVISSERS
Vistips en trucs