Start
Club
Club
Club
Club
Wedstrijd
Wedstrijd
Wedstrijd
Reglement
Reglement
Reglement
Reglement
Reglement
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Vis
Sponsors
Links
Vistips
Vistips
Vistips
Vistips
Vistips
Vistips
Vistips
Vistips
Club
Club
Club

Zelf pieren kweken

Pieren kweken is makkelijk, goedkoop en goed voor het milieu.

Met 2 PVC boxen en een deksel, kun je een eigen wormenfabriekje bouwen.

De boxen op de afbeelding zijn  2 CURVER bakken in elkaar met deksel.








De onderste bak, (die identiek is als de bovenste) wordt gebruikt om de vloeistof op te vangen, hierin dus geen gaten. In de bovenste bak (waar dus ook het deksel op ligt) zit de grond en de pieren.

In de bovenste bak maak je bovenaan, langs de zijkant van de bak, luchtgaatjes van ongeveer 3mm diameter, een 5 tal per kant op ongeveer een centimeter van de verdikking in de bovenrand. In de onderzijde van de bovenste bak maak je ook een 30 tal gaatjes van 3mm diameter (wees niet bang, de pieren kruipen niet door deze gaten, vraag me niet waarom, ze kruipen er gewoon niet door) om zo verluchting te hebben langs boven en langs onder. Bovendien kan zo het overtollige vocht in de onderste bak lopen.









Dan nu de effectieve opstart van de leefgrond.

Doe de box halfvol met krantensnippers. Gebruik de gewone, niet glanzende stukken krantenpapier. Ze bevatten glucose en zijn voedzaam voor de kleine wriemelaars. Papier en karton bestaan uit cellulose en dit is precies wat de worm graag eet. Met een vernevelaar het papier nat spuiten (je kan gerust goed doorspuiten want het overtollige water zal toch in de onderste bak vallen). Werp daar dan een laagje bloembakaarde tussen van ongeveer een vijftal centimeter. Op deze aarde werp je dan een beetje resten van rauwe groenten (niet bespoten) zoals aardappelpellen, tomatenpullen, sla, in feite alles van rauwe groente is goed maar zeker niet overdrijven, je kan een laag maken van ongeveer een halve centimeter rauwe groentenresten op de aardelaag (hou deze laag wel luchtig anders begint alles te ruiken en krijg je problemen in de bak).

Laat je bak nu zo staan gedurende minimum 1 week, 2 weken is nog beter en voeg dan een twintigtal mestwormen toe.

De mestwormen haal je in de viswinkel, maar als je iemand kent die een composthoop heeft, kan je natuurlijk altijd daar de mestwormen uithalen. In een composthoop zitten ze natuurlijk gratis (in een hengelshop betaal je toch al gauw enkele euro’s voor een twintigtal beestjes). Je kan de pieren nu gewoon laten wroeten in de aarde gedurende minimaal 3 weken. Ze hebben meer dan voedingsbodem genoeg om dit te overleven. Zeker in de beginfase als er maar weinig wormenin de bak zitten, zal de voedingsbodem lang meegaan. Je zal er zeker niet al je compostmateriaal in kwijt kunnen want de pieren eten dagelijks normaal maar 2 maal hun eigen lichaamsgewicht.

Regematig bijvoeren en vochtig houden.


  

  • wel voeren; aardappelschillen, koffiedras, sla, ...
  • voeren mag, maar met mate; brood, citrusvruchten, uien, kruidig voedsel, pasta, rijst
  • zeker niet; olie en vet in het algemeen, vlees, frituurvet, kaas en andere zuivelproducten


Het water dat in de onderste bak terecht komt is prima om aan je planten te geven. Na een jaartje, moet je het hele proces opnieuw doen, de compost die de diertjes hebben gemaakt is ook prima voor de plantjes.


Gewone kamertemperatuur is de beste temperatuur om ‘s zomers, ‘s winters pieren te kweken. De wormen beginnen normaal eieren te leggen op een leeftijd van ongeveer 2 tot 3 maanden in kamertemperatuur. De eieren hebben ongeveer 23 dagen nodig om uit te komen en dan nog eens 50 dagen om tot volwassen leeftijd te komen (voor ze dus bevrucht kunnen raken) Je hoeft niet bang te zijn om enkel mannekes of wijfjes te plaatsen want de mestpier is net als de meeste pieren hermafrodiet. Dus het samenspel van 2 pieren zorgt er voor dat beide pieren na copulatie eieren gaan leggen (m.a.w ze zijn mannetje en vrouwtje ter gelijkertijd). Zorg er wel steeds voor dat er minimum twee wormen zijn want één worm alleen kan zich niet voortplanten (ondanks zijn/haar tweeslachtigheid) bovendien zijn mestpieren groepsdieren, dus hoe meer er zijn, hoe beter ze zich voelen. Na verloop van tijd kan je zien dat bepaalde planten (zoals aardappelen) beginnen te schieten, laat dit gerust gebeuren, de plant zal door een tekort aan licht toch bleek blijven en na verloop van tijd door de wormen worden opgegeten. Ook de witte vacht die na een bepaalde periode ontstaat is een normale compost reactie, die witte vacht verdwijnt vanzelf en is geen teken van problemen.

  

Vistips: pieren kweken (2)

DE BICKEVISSERS

Vistips en trucs