LOKVOER:
Maak je visvoer om te lokken en niet om de vis vol te voeren, een veel gemaakte fout. Grof visvoer betekend snel een gevulde maag en weg zijn de vissen.
Lokvoer werkt altijd het beste als u het aan de waterkant vers aanmaakt. Het lokvoer moet nadat het gereed is minimaal één keer worden gezeefd. Als het visvoer klaar is laat het dan een half uurtje rusten. Daarna eventueel weer water bijvoegen en goed mengen. Het eerste maaksel zal een beetje uitdrogen, daarom het bijvoegen van een beetje water. Bij de aanvang van het vissen gooit u enkele grote voerballen in het water. Daarna blijft u regelmatig met kleinere balletjes bijvoeren. (Dit is afhankelijk van het soort water en de manier van azen van de vis.)
Het kan gebeuren dat u er na een sessie achter komt dat u teveel lokvoer heeft gemaakt. Bewaar dit lokvoer niet. Lokvoer dat aangemaakt is, begint aan een gistingsproces, waardoor het na enige tijd (ongeveer 16 - 24 uur) waardeloos wordt.
Gooi het lokvoer dat u over heeft niet in het water, maar deponeer het in een vuilnisbak. Overigens kunt u uw lokvoer dat u over hebt wel invriezen. Het lokvoer moet echter niet te lang hebben gestaan en zeker niet onder warme omstandigheden. De meningen over de kracht van het ingevroren lokvoeren lopen nogal uiteen.
Je zult altijd in moeten spelen op het aasgedrag van de vis. is er veel vis, probeer dan "voedselnijd" op te wekken door constant bij te voeren. Wanneer de aanbeten minder worden, kun je twee dingen doen: gokken dat je de vissen kunt forceren om te gaan azen door stevig door te voeren of de schade beperken en minder gaan voeren Dit blijft echter een gok waarbij verminderen naar mijn mening het gunstigst is.
Maïs wordt vaak gebruikt voor het vissen op karper met de vaste hengel. De kwaliteit van de maïskorrel is zeer belangrijk. Open daarom de blikken ca. 2 dagen van te voren, goed spoelen en koel wegzetten. Hierdoor worden de maïs korrels zachter en dat is wat de karper wil.
LEVEND AAS:
Pieren kan je best vers houden in een mini koelboxje. Boven in het koelboxje leg je de pieren en onder een koelelementje, dit zijn de blauwe koelelementen die je in een draagbare koelbox moet leggen bij warm weer.
Pieren steeds in een koelkast bewaren, ze blijven in een emmertje maanden goed. Wel regelmatig de aarde verversen en de stand van de koelkast op 3 of 4 zetten. Maak wel kleine gaatjes in het deksel.
Was de verse maden met een zeepsopje en spoel ze onmiddellijk af met zuiver water en droog ze met een handdoek. Leg wel eerst de handdoek in een grote kom klaar, want maden zijn verdomd snel.
Na het zuiver maken doe je de maden in een ruim doosje met wat “babycorn” bij, dit geeft een veel betere reuk af.
BROES:
Broes is een vistechnische vakterm voor de bellen die de vis produceert wanneer hij zich tegoed doet aan al het lekkers dat wij hem voorschotelen.
Het is een probleem dat blijft spelen en waar we telkens weer mee geconfronteerd worden. Veel broes op de visplek en in vergelijking veel te weinig vis in het net..
Hoe kan men dit trachten op te lossen?
Eerst en vooral smijt geen stevige voerballen meer. Gebruik een lokaas dat wat het vocht betreft goed verzadigd is. Knijp het zachtjes bij elkaar, vanaf het moment dat de voerbal het water raakt zinkt deze een beetje en valt dan open. Vermits het voer al verzadigd was zakt het snel naar beneden en zal gespreid op de bodem liggen. Is er een slijklaag dan zal het lokaas er mooi bovenop liggen. Een stevige voerbal zakt weg in die laag en de vis produceert tijdens het azen op deze verzonken lekkernij een bellensymfonie om van te dromen maar laat het aas voor wat het is.
Hebben we dit aan de hand dan kan het volgende trucje in sommige gevallen (niet altijd) vis in het net brengen. Een loodhagel nr. 10 wordt op maximaal 5 cm van de haak geplaatst, de rest gegroepeerd boven de verbinding met de onderlijn. Zo scherp mogelijk vissen en het aas zo stil mogelijk aanbieden.
Als niets schijnt te helpen, proberen van links, rechts, achter of voor het broes te vissen.
Het aas millimeter per millimeter over de voerplek trekken of het aas opheffen en terug laten zakken.
DE BICKEVISSERS
Vistips en trucs