Start
Club
Club
Club
Club
Wedstrijd
Wedstrijd
Wedstrijd
Reglement
Reglement
Reglement
Reglement
Reglement
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Vis
Sponsors
Links
Vis
Vis
Vis
Vis
Vis
Vis
Vis
Vis
Vis
Club
Club
Club

Vissoorten

DE BICKEVISSERS

Vissoorten

Vissoorten

ZONNEBAARS (Lepomis gibbosus)

Max. lengte: 15 cm

Max. gewicht: 600 gram

Max. leeftijd:  10 jaar

De zonnebaars heeft een plat en hoog lichaam en een kleine bek met fijne tanden. Hij heeft één grote rugvin die bestaat uit 2 delen.

De zonnebaars is een opvallende verschijning, de kleurbeschrijving van deze schoonheidskoning weergeven is onbegonnen werk, slechts een talentvol schilder zou bij benadering de samenstelling van alle kleuren van de regenboog kunnen weergeven.


De zonnebaars is een uit Noord-Amerika ingevoerde vissoort. Hij werd naar Europa gebracht als aquariumvis, maar soms ook uitgezet op lokale wateren.

De zonnebaars heeft een warm klimaat nodig en moet bovendien zuiver water hebben om te kunnen overleven. Hij leeft bij voorkeur in tamelijk dicht begroeide gedeelden van stilstaande ondiepe wateren en houdt zich op niet ver van de oever.


De zonnebaars plant zich voort van mei tot augustus. Hij graaft dan een soort nest - een kuiltje in de bodem - waarin de wijfjes-zonnebaarsen hun duizenden eitjes afleggen. De jonge visjes worden streng bewaakt door de ouders, vooral door de vader-zonnebaars die het nest heeft gegraven.

Hij is geslachtsrijp  na 2 à 3 jaar en heeft dan een lengte van ongeveer 7 à 8 cm.De zonnebaars is uiterst vraatzuchtig en gaat met een groot gedeelte levend en dierlijk aas lopen dat normaal zou kunnen verorberd worden door inheemse vissen van grotere afmetingen.

Zij eten eveneens de eitjes van andere vissen en zelfs de eigen eitjes.